Wednesday, October 26, 2016

Insecticide Ecologice

Care este topul celor mai bune insecticide ecologice pe care le puteți prepara acasă, ieftin și practic
 1. Extractul de urzică, utilizări multiple:insecticid, fungicid sau îngrășământ
Reteța este simplă. Aveți nevoie de un kilogram de tulpini de urzică iar cele bătrâne și foarte înțepătoare sunt cele mai bune – le puteți culege de pe malul râurilor, din poieni și de pe marginea pădurilor. Nu culegeți niciodată urzicile de pe marginea drumurilor pentru că sunt pline de plumbul aspirat din gazele de eșapament.
Mod de preparare: Urzicile se toacă sau se mărunțesc și se pun într-un vas împreună cu circa 10 litri de apă. Se acoperă și se lasă câteva zile. În fiecare zi se amestecă prin “ciorbă”. Este gata când miroase foarte urât. Se strecoară iar soluția rezultată se poate păstra în sticle acoperite cu tifon (poate produce gaze de fermenție), timp de o săptămână. Se folosește o soluție diluată – un litru de extract de urzică la 10 litri de apă. Cu această soluție se stropește grădina. Rămâne eficient două-trei săptămâni.


2. Ceaiul de gălbenele, indicat mai ales pentru grădina de legume
Mod de preparare: 1 cană de frunze și flori de gălbenele se zdrobește și se amestecă cu 0,5 litri apă. Se lasă să stea timp de 24 ore, apoi se strecoară și se adaugă 1,5 litri  apă și un sfert de linguriță de săpun ecologic. Cu soluția rezultată se stropește. Se aplică contra gândacului de asparagus, viermelui care atacă fructul de roșiei, insectelor care rod frunzele.

3. Infuzia de Tanacetum vulgare  este folosită împotriva ruginii, fainării dar și a dăunătorilor
Planta este o buruiană care crește pe malul râurilor, cu flori care seamănă cu păpădia, destul de înaltă și cu rădăcină foarte puternică.
Mod de preparare:Tanacetum vulgare sau Vetrice cum este cunoscută popular poate fi folosită pentru o infuzie preparată din 300 de grame de frunze, tulpini și flori de vetrice, în 10 litri de apă. Amestecul se ține la macerat cinci-șase zile. Soluția se strecoară și se pulverizează împotriva ruginii, fainării și impotriva dăunătorilor, cum ar fi fluturii albi și afidele.


4. Ceaiul  de pelin, luptă contra dăunătorilor din grădina de flori și de legume
Maceratul de frunze de pelin este o altă soluție  perfectă pentru plantele cu flori din grădină dar și pentru legume.
Mod de preparare: 250 g  frunze de pelin se fierb în 2 litri  de apă. Se răcește, se strecoară și se adaugă 1 linguriță de săpun ecologic. Se stropește cu această soluție. Se aplică contra afidelor,  omizilor etc. Se stropește direct asupra dăunătorilor dacă este posibil!


5. Spray-ul  de mentă, se aplică împotriva insectelor care rod
Mod de preparare: se amestecă cu blenderul o cană de frunze tocate de mentă cu o cană de frunze tocate de ceapa verde și cu o jumătate de cană de ardei iute tocat. Se adaugă o jumătate de cană de apă. Amestecul rezultat se toarnă în aproximativ 4 litri de apă la care se mai adaugă jumătate de cană de detergent lichid ecologic. Din acest amestec se ia câte o jumătate de cană și se diluează în 1 litru de apă. Se aplică împotriva insectelor care rod.


6. Spray de usturoi și ardei iute, se aplică împotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor
Mod de preparare: se pisează o căpățână mare de usturoi, se amestecă cu 1 lingură de boia iute și se pune în 1 litru de apă. Se lasa să stea 1 oră, se filtreză și se stropește cu această solutie. Mixtura se poate păstra câteva săptămâni în frigider. Se aplică împotriva insectelor care rod sau sug seva plantelor.


7. Ceaiul de frunze de soc, are spectru foarte larg
Mod de preparare:se fierb aproximativ 230 g  frunze de soc în aproximativ 0,5 l apă timp de 30 minute. Se strecoară și se lasă să se răcească. Separat în 0,5 l  apă călduță se dizolvă 1 lingură de săpun ecologic. Se adaugă apă cu săpun la ceaiul de frunze, se lasă să se răcească și se stropește cu această soluție. Se aplică contra afidelor, musculiței morcovului, gândacilor de castraveți, dăunătorilor ce atacă fructele pomilor și radacinile, etc. Frunzele de soc pot folosite și ca fungicid ecologic.

No comments:

Post a Comment