Sunday, March 5, 2017

Trucuri pentru gradinarit pentru indepartarea daunatorilor, prevenirea bolilor si imbunatatirea calitatii solului

Pentru imbunatatirea calitatii solului:
1. Ingroapa gunoiul de bucatarie in gradina
Tot gunoiul din bucatarie poate fi utilizat in gradina indiferent daca ai sau nu o gramada de compost. Sapa un sant adanc de 30 de cm intre rasadurile de legume si arunca in el zilnic deseurile de bucatarie.
Acopera la loc santul cu pamant ca sa eviti mirosurile neplacute si mustele. Dupa acoperire, santul arata ca un pat usor ridicat de la sol. Acest loc este perfect pentru plantarea legumelor din sezonul urmator.

2. Ajusteaza pH-ul cu cenusa de lemn si zat de cafea
PH-ul solului poate varia daca plantezi mai multe plante diferite la un loc. Incearca sa il aduci cat mai aproape de valoarea neutra prin rectificarea solului pe scara larga. Alcalinizeaza solul din zona pentru sparanghel sau paturile de legume pentru sfecla, fasole si brocoli cu cenusa din soba. Poti sa folosesti inclusiv zat de cafea in jurul plantelor ericacee precum azaleele, trandafirii si rododendronii.

3. Ceai de buruieni pe post de fertilizator
Poti folosi pe post de fertilizator un ceai de buruieni. Taie buruienile si arunca-le in apa tinuta la soare si, in decurs de cateva zile, ceaiul cu continut ridicat de azot este gata. Foloseste-l ca spray foliar sau fertilizator pentru sol.
Poti folosi inclusiv tataneasa pentru prepararea acestui ceai, intrucat radacinile ei adanci absorb foarte bine nutrientii din sol si ii fac disponibili pentru planta.
4. Foloseste urina la fertilizarea plantelor
Urina este bogata in azot, si chiar daca compozitia sa chimica variaza uneori, raportul ei NPK general este 11-1-2. Potrivit raportului, azotul pe care il contine promoveaza cresterea frunzelor si este foarte eficienta pentru legumele verzi si plantele ierboase precum porumbul.
Daca urinezi direct pe plante, cantitatile mari de sare din urina pot arde plantele, asa ca protejeaza baza tulpinei plantei, sau colecteaza urina intr-o sticla, dilueaz-o cu 10 parti de apa sau mai mult, apoi toarn-o pe zona radacinilor.
5. Otet pentru distrugerea buruienilor
Otetul este o versiune naturala si chiar mai eficienta a erbicidelor chimice.
Toarna putin intr-o sticla de spray si stropeste buruienile, preferabil cand afara este cald si senin. Acidul arde buruienile si le distruge complet in cateva zile.
Stropeste locul in urma ca sa elimini aciditatea in exces sau presara putin bicarbonat de sodiu ca sa o neutralizezi.
6. Asterne scoici si coji de oua la paturile de gradinarit
Poti indulci si insanatosi solul folosind un fertilizator cu eliberare treptata alcatuit din scoci si coji de oua pisate. Fragmentele utilizate trebuie sa aiba dimensiuni cat mai mici, asa ca poti folosi o vergea pentru aluat. Carbonatul de calciu din scoici duce la alcalinizarea solului.

Pentru combaterea bolilor:
7. Ingroapa cateva monede in gradina
Ingroparea catorva monede din cupru in gradina contribuie la mentinerea solului si a plantelor in stare sanatoasa, deoarece cuprul previne si combate infectiile fungice. Cuprul este un fungicid renumit. Popularul fungicid Bordeaux este fabricat din sulfat de cupru si var. Ingroparea monedelor duce la raspandirea lenta in sol a metalului fungicid.
8. Combate bolile fungice cu bicarbonat de sodiu
Fungicidele comerciale sunt foarte periculoase. Acestea contin numeroase ingrediente toxice, nefiind tocmai recomandate pentru folosirea pe legume.
O alternativa sigura si eficienta este spray-ul cu bicarbonat de sodiu. Adauga o lingura de bicarbonat intr-un pahar cu apa calda, apoi toarna solutia intr-o sticla cu pulverizator. Stropeste cu el din abundenta plantele si solul.
Pentru dezinsectie:
9. Ulei de Neem
Unul dintre cele mai bune moduri in care iti poti proteja plantele de daunatori consta in folosirea uleiul de Neem extras din semintele arborelui Neem. Acest ulei impiedica dezvoltarea si inmultirea insectelor.
Pune cateva picaturi de detergent de orice fel si o lingurita de ulei de Neem in 500 ml, apoi toarna solutia intr-o sticla cu pulverizator. Agita bine continutul sticlei si stropeste bine solul dupa 8 ore de la preparare. Repeta metoda o data pe saptamana.
10. Alte metode de reducere a populatiilor de daunatori
Introdu in mediul populat de daunatori cativa dusmani naturali. Cumpara mancatori de afide de la magazinele pentru gradinarit de pe internet. Planteaza Coada soricelului, trifoi, sau ierburi precum menta si chimen dulce, care sunt de mare ajutor impotriva insectelor.
11. Elimina afidele cu apa si sapun
Infestatiile de proportii mici pot fi prevenite si eliminate folosind apa cu sapun, care distruge chitina uleioasa a insectelor si le deshidrateaza. Adauga doua linguri de detergent de vase la 4 litri de apa si amesteca bine. Foloseste solutia pentru pulverizarea plantelor.

12. Redu populatiile de furnici din gradina cu borax si miere
Furnicile nu sunt foarte periculoase pentru plante, dar fermele lor de afide pot cauza adevarate ravagii. De aceea este important sa nu lasi nici populatiile de furnici sa scape de sub control. Amesteca borax cu miere intr-o pasta anti-furnici. Aplica pasta in jurul tulpinilor plantelor infestate cu afide. Dupa ce ingereaza boraxul, furnicile mor prin deshidratare si pot chiar sa distruga intreaga colonie daca il poarta cu ele inapoi in musuroi.
Ingrijirea plantelor:
13. Bate cuie in copaci ca sa ii faci sa infloreasca
Cuiele batute in tulpina arborilor fructiferi, mai ales a merilor batrani, „pacalesc” pomii sa infloreasca si sa inrodeasca.
Aceasta metoda se practica mereu in India pentru incurajarea arborilor de cocos sa inrodeasca. Pomii nu sunt afectati de cuie, deoarece au un mecanism de autovindecare ce produce tesut cicatriceal vegetal si izoleaza astfel de corpi straini.
14. Apa de cocos pentru dezvoltarea radacinilor
Nucile de cocos contin un lichid transparent denumit lapte de cocos sau apa de cocos, care are un continut ridicat de minerale ce poate stimula si sustine dezvoltarea radacinilor plantelor. Inlocuieste hormonii sintetici pentru incoltirea radacinilor cu apa de cocos, care abunda in acid giberelic si citochinine ce stimuleaza germinatia semintelor si dezvoltarea radacinilor la altoaie.
15. Creste productia de fructe cu sare amara
Daca ardeii infloresc, foloseste sare amara. Aceasta sare este foarte bogata in magneziu, o componenta esentiala pentru productia de clorofila.
Adauga 2 linguri de sare amara intr-o sticla cu pulverizator, toarna 250 ml de apa si agita bine. Stropeste plantele cu acest amestec timp de 2 saptamani, incepand cu momentul in care infloresc si pana cand se incheie perioada de rodire. Poti inclusiv sa presari putina sare amara cristalizata peste plante o data pe saptamana.
16. Prelungeste sezonul de cultivare cu albii de apa
Poti folosi albii de apa ca sa reglezi micromediul gradinei. Apa este incalzita de razele solare si de solul gradinii. Seara, solul se raceste rapid, iar apa incepe sa elibereze incet caldura stocata. Gradina este mentinuta calda multumita apei, ceea ce poate prelungi perioada de cultivare inainte de venirea iernii.
Foloseste albii cu apa in medii controlate in serele de plante ca sa eficientizezi absorbtia energiei termice solare. Acopera albiile cu folie de plastic neagra ca sa previi evaporarea.
17. Cuiele ruginite pot ajuta la inversarea deficientelor de fier
Fierul are un rol esential in cresterea plantelor. Deficientele de fier din sol si din plante poate cauza o boala numita cloroza ferica, manifestata prin ingalbenirea frunzelor dar fara afectarea nervurilor.
Cloroza ferica este de cele mai multe ori cauzata de inabilitatea plantelor de a absorbi fierul din sol, ceea ce se poate datora cantitatilor excesive de fosfor din sol sau pH-ului ridicat. Pulverizeaza plantele cu apa bogata in fier ca sa repari problema rapid. Poti planta chiar o sursa de fier aruncand cateva cuie ruginite in instalatia de irigare.
18. Muzica pentru auditoriul vegetal
Toti gradinarii pasionati le vorbesc plantelor de care ingrijesc, iar unii chiar le pun sa asculte muzica! Biologii au confirmat faptul ca muzica sustine cresterea plantelor. Dorothy Retallack a intreprins experiment care au aratat ca plantele chiar se apleaca inspre difuzoare atunci cand muzica este pe placul lor.
Potrivit observatiilor, plantele prefera muzica clasica si country, adora jazz-ul si detesta muzica rock.

No comments:

Post a Comment